Krisu -Siuntiosta

Pentutehtaan vastakohta

 • Prinsessa Livia, 8 viikkoinen Jackrussellinterrieri
  Prinsessa Livia, 8 viikkoinen Jackrussellinterrieri
 • Päiväunet useamman kerran päivässä kuuluvat pennun kasvuun
  Päiväunet useamman kerran päivässä kuuluvat pennun kasvuun
 • Huippukasvattajilta saa mukaansa yksilölliset käyttöohjeet
  Huippukasvattajilta saa mukaansa yksilölliset käyttöohjeet
 • Korvaamatonta kasvatusapua antaa vanhempi lajitoveri, meillä Milla 2v
  Korvaamatonta kasvatusapua antaa vanhempi lajitoveri, meillä Milla 2v

Paljon on julkisuudessa käsitelty koiranpentutehtaita ja niiden kauheuksia ja epäkohtia. Millainen on sitten pentutehtaan vastakohta?

Itseasiassa meillä kävi poikkeuksellisen hyvä tuuri, kun ajateltiin hankkia kaksi vuotiaan Jackrussellinterrieri Millan kaveriksi lajitoveri.

Loogisinta on etsiä pentuja rotukohtaisilta koirayhdistyksien nettisivuilta ja meille oikea rotu oli tuo russeli, joten Suomen Jackrussellinterrieri yhdistyksen sivuilta katsottiin pentulistaa, josta sitten löytää osto-ohjeet ja tietenkin pentulistat. On vanhempia koiria, pentuikäisiä, luovutusikään tulevia ja vasta astutettuja koiria, joiden pentuja voi varata etukäteen.

Me päädyimme viimeiseen vaihtoehtoon, Boldandbrainy kennelissä oli astutettu russeli ja kennelin nettisivut olivat vakuuttavat (http://www.kennelboldandbrainy.net/index.shtml)

Myöhemmin selvisi, että kenneli ei ollut pelkästään vakuuttava, vaan loistava täyden palvelun kenneli, jossa ensisijalla oli koirat ja niiden hyvinvointi.

Kun kerroimme olevamme kiinnostuneita russeli nartun hankkimisesta, niin kasvattaja puolestaan oli kiinnostunut tietämään meistä enemmän. Tämä tietysti siksi, että kasvattaja tietäisi onko vaativa russeli oikea rotu tähän perheeseen. Helpompiakin rotujahan olisi tarjolla.

Tämän jälkeen olimmekin jo pentujonossa, eli kun kukaan ei voi tietää montako pentua syntyy ja ovatko ne narttuja vai uroksia, niinpä kasvattaja ei voi luvata varmuudella koiraakaan.

Odotusajaksi kasvattajalta saatiin kirjasuosituksia, joita olisi hyvä lukea ja vaikka meillä jo olikin ennestään russeli, niin tulipa tarpeeseen nuo kasvatusohjeet.

Matkan varella saimme kuulla tietoa myös emän voinnista ja kuulumisista.

Yllätyksenä meille tuli, että emäkoiralle tehtiin ultraäänikuvaus, josta saimme tiedon, että emä kantoi nähtävästi neljää pentua. Lisää yllätyksiä tuli kun myöhemmin tehtiin myös röntgen, joka sitten vahvisti, että siellä tosiaan oli neljäpentua.

Äkkiseltään tuntui oudolta, kun sai röntgenkuvan jossa tosiaan näkyi neljä vauvarusselia. ( http://miinajanero.blogspot.fi/2013/02/miina-ja-pennut-rontgenissa.html )

En aiemmin edes tiennyt, että koirille tehdään ultra ja rtg.

Kun sitten pennut vihdoin syntyivät (23.2.2013) niin selvisi, että joukossa oli kaksi narttua ja kaksi urosta.

Seuraavana ohjemassa oli kennelin oman pentuohjeen opiskelu ja kuvien katselua pentueesta.

Emälle ja pennuille annettiin täysi rauha ja tulevat omistajat saivat odotella vielä neljä viikkoa, että pennut ja emä saisivat olla alkutaipaleen omassa rauhassa.

Joten ekat neljä viikkoa saimme katsella kuvia, kunnes pääsimme tutustumaan pentuihin. Saimme kaiken tiedon tulevista tapahtumista, lääkärintarkistuksista, rokotuksista, madotuksista ja vielä senkin, että pennut käytetään ensin koiranomin luona, joka arvio pennut ja sen arvion mukaan (yhdessä kasvattajan näkymyksistä tulevista omistajista) päätettiin , että mikä pentu päätyy kenellekkin, joten vasta muuta päivä ennen luovutusta saimme tietää, että Livia-tyttö tulisi meidän talouteen.

Luovutuspäivänä saimme mukaamme paperit ja ohjeet, leluja  ja ruokaa koiralle ja luvan soittaa 24h/vrk, jos tulisi jotain pulmia, sekä tietysti annoimme lupauksen kertoa pennun kuulumiset tulevaisuudessakin.

Toki tälläisen palvelun hintalappu on erillainen, kuin epämääräisen pentutehtaan, mutta voin vakuuttaa, että tuo maksamamme 1200 euroa pennusta ei ollut yhtään liikaa.

Jos olet ostamassa koiranpentua, kannattaa siihen satsata ja maksaa vähän enemmän, sillä saat todellisuudessa paljon enemmän ja samalla saa tukiverkon jolta saat tarvittaessa apua pieniin ja isoihin murheisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ultraääni ja röntgen odottavalle koiralle, kertoo hiukkasen elintason noususta maassamme ja bisneksen ammattimaisuudesta. Kiitos hienoista kuvista, Kristian.

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

Ammattimainen ote tosiaan, mutta bisneksenä ei hyvä. Pentutehtaat tai suuret kennelit varmaankin parempia, mutta niissä sitten unohtuu tuo koiran hyvinvointi.
Tuo valokuvakaruselli oli mukava lisäys.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Niinpä, olet pitkälti oikeassa pentutehtailun osalta. Mekin ostimme "virallisen" pennun ja komea onkin tuo tammikuussa syntynyt Walma-bortsumme:

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-...

Yksi asia vaan tuppaa ottamaan melkoisesti pattiin: tuo teidän koiranpentunne näyttää olevan kasvattajanimeltään "Boldandbrainy" kun meidän koirallemme annettu nimi on vuorostaan "Demssin keep going"....hohoijaa.

Äly, älä jätä! Ethän? Suomenkieliset nimet, pliis.

Käyttäjän parviainen kuva
Kristian Parviainen

Nuo nimet varmaankin (en tiedä) juontaa kansainvälisestä toiminnasta, jossa koiria ostetaan ja myydään eri maiden välillä, jotta rotujen puhtaus säilyy ja terveysongelmat saadaan pysymään poissa.
Ekan koiran sain 1980 ja silläkin oli jo ulkolainen nimi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hienoja koiria kumpikin rotu niin Kristianin, kuin Ilmarinkin perheissä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiva paljasmahaisen pikkupennun kuva:)

Marko Heiskanen

Pentutehtaan vastakohta on tietenkin, että pentuja ei tuoteta ollenkaan ja samalla pikkuhiljaa vähennetään lemmikkieläinten kokonaismäärää. Tämä on kaikista ekologisin vaihtoehto. Toki tuo aloituksessa kuvattu tehtaan ja sen vastakohdan välimuotokin on jo erinomainen askel ekologisempaan ja eettisempään suuntaan.

Kun vain Suomessa jossain vaiheessa opittaisiin koirien kanssa luontoa vähiten pilaava tapa hävittää kuolleesta eläimestä muodostuva jäte. Hevosten kanssa asiaa jo kohtalaisesti on harjoiteltu, eikä muidenkaan lemmikkieläinten kanssa luulisi olevan järkeviä esteitä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset