Krisu -Siuntiosta

Kiven heiton päässä

  • Aleksis Kiven kotitalo Fanjunkars Siuntiossa, Kuvan räpsäsin vuonna 2007
    Aleksis Kiven kotitalo Fanjunkars Siuntiossa, Kuvan räpsäsin vuonna 2007

Syntyi Nurmijärjellä, kuoli Tuusulassa, mutta teokset tehtiin Siuntiossa. Kyseessä siis päivänsankari Aleksis Kivi (1834-1872).

Aleksis Kivi tai Alexis Stenvall, kuinka vaan, asusteli Siuntion vuosinaan ensin kirkonkylällä Purnuksen maatilalla, Kvarnbyn kartanossa ja jahtivouti Kareliuksen mökissä (mökki on myöhemmin siirretty Helsingin Seurasaareen), joissa kirjoitti merkittävistä teoksistaan Kullervo ja Nummisuutarit-näytelmät.

Tämän jälkeen Kivi muutti Fanjunkarsin sotilastorppaan, jossa emäntänä hyöri Charlotta Lönnqvist. Tässä talossa Kivi kirjotti teoksen nimeltä Seitsemän Veljestä, se ei esittelyjä tarvinne.

Porkkalan vuokra-ajan tuoksinnassa Fanjukarsille kävi huonosti. Vaikka taloon oli jätetty Neuvostojoukoille venäjänkielinen viesti talon kulttuurista arvosta, niin vuokra-ajan päättyessä talo oli kadonnut kivijalkaa myöten.

Nyt paikalla on kuitenkin mahdollisimman identtinen uusi Fanjukarsin rakennus, josta on tullut suosittu mm. hääjuhlapaikka.

Tänä vuonna Siuntiolaisen kirjailijan juhlapäivää vietetään varsin vaatimattomasti, mutta koulut ja päiväkodit muistavat tänäänkin Suomen merkittävimmän kirjailijan vuosipäivää.

http://www.siuntio.fi/default.asp?kieli=246&id_sivu=233&alasivu=233

http://www.siuntio.fi/default.asp?kieli=246&id_sivu=489&alasivu=489

http://www.fanjunkars.fi/

http://www.siuntio.fi/default.asp?kieli=246&sivu=490&alasivu=490

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Onnea ihana Aleksis!

Olimme kesällä Kivi-juhlilla Tuusulassa kokemassa Veijo Meren käsikirjoittaman Aleksis Kivi -näytelmän - ohjaajan nimeä en nyt muista, mutta kunnia hänelle. Vahvaa, koskettavaa teatteria.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset